Zašto dolazi do opadanje kose i kako spriječiti njen gubitak?

Kao da hladno i tmurno vrijeme nije dovoljno – mnogi se u ovom vrijeme godine suočavaju s ispucalim usnama, suhom kožom i ispadanjem kose. Upravo je gubitak kose vrlo čest u jesenskim mjesecima, no nema razloga za očajavanje, tu je nekoliko ključnih koraka kojima drastično možete popraviti stanje.

Prva dobra vijest je da niste sami! Mnogi u jesen pate od gubitka kose, i to ne smo ljudi, već i kućni ljubimci mijenjaju dlaku u proljeće i jesen. Obično se razlog tome krije u vrlo jednostavnom, prirodnom mehanizmu: Ciklusu rasta kose. Međutim, nedostatak vitamina D ili slaba cirkulacija krvi također mogu dovesti do opadanja kose.

Uravnotežena prehrana jača kosu

Naravno, zdrava i uravnotežena prehrana prioritet je tijekom cijele godine.

No, s približavanjem zime potrebno je prilagoditi plan prehrane jer zdrava hrana tada nije važna samo imunološki sustav, već i za kosu. Na primjer, veća količina D vitamina prisutna je u ribi, kao i u proizvodima od žitarica te avokadu.

Željezo također doprinosi zdravoj kosi, a prisutno je u brokuli, mrkvi, špinatu i kvinoji. Pijenje dvije liste vode dnevno doprinosi eliminaciji štetnih toksina iz tijela, a dobar je i čaj od koprive jer sadrži veće količine željeza.

Pretjerana njega kose pojačava ispadanje

Kada smo nezadovoljni kosom i zabrinuti za njezin izgled najčešće posežemo za cijelom paletom proizvoda za njegu u želji da je vratimo u prvobitno stanje.

To baš i nije najbolja strategija kada se radi o ispadanju kose. Znatno bolji izbor je blagi šampon i te specijalizirani proizvodi protiv opadanja kose koji su kreirani tako da potiču rad korijena kose te ubrzavaju ponovni rast.

Smanjite razinu stresa

Gubitak kose također se može javiti uslijed izloženosti prekomjernom stresu.

Od velike je važnosti svakodnevno si priuštiti određenu količinu slobodnog vremena. Kretanje posebno dobro potiče cirkulaciju krvi, a time i opskrbu kose hranjivim tvarima.

Kada se radi o smanjenju stresa, odličan izbor je i joga.

Ako potraje, posjetite liječnika

Ako nakon jeseni, unatoč zdravoj prehrani, redovite fizičke aktivnosti i zdravog vlasišta kosa nastavi ispadati svakako se obratite liječniku jer nedovoljno ili pretjerano aktivna štitnjača također može dovesti do pojačanog gubitka kose.

 

Izvor: tportal

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.