VELIKI SVIJETE EKO-PORUKE ŠALJE TI DIJETE


Kategorija: Upravni odjel za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava danas je obišao gradsku četvrt Olajnica gdje su na polupodzemnim spremnicima za otpad nalijepljene eko poruke najmlađih Vukovaraca.

Naime, riječ je o projektu „Veliki svijete eko-poruke šalje ti dijete“ u kojem su sudjelovali Dječji vrtić Vukovar I i Dječji vrtić Vukovar II na način da su svojim crtežima uputili eko-poruke svijetu i odraslima.

Iz mnoštva dječjih radova odabrano je 6 uzoraka/crteža s eko-porukama koji će u formi naljepnica biti postavljene na sva 92 polupodzemna spremnika u gradu. Ukupna vrijednost projekta je 10.925,00 kuna s PDV-om.

 „Suradnja Grada Vukovara i Dječjih vrtića Vukovar I i II rezultirala je projektom „Veliki svijete eko-poruke šalje ti dijete“ koji za cilj ima probuditi i razviti svijest o očuvanju prirode. Svoje crteže i simbolične poruke najmlađi Vukovarci posvetili su ekologiji, a svima nama poručili da je važno brinuti o našem planetu. Postavljanjem njihovih važnih poruka na sve polupodzemne kontejnere za otpad u gradu naglašavamo važnost očuvanja prirode i budimo svijest svih građana da brinu o svome gradu i okolišu.“, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Penava te dodao kako vukovarski vrtići i škole svakodnevno veliku pažnju pridaju temi ekologije, što i dokazuje činjenica da neki od njih imaju statuse eko vrtića i škola.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar I, Mirjana Kulić istaknula je kako vukovarski mališani brojnim projektima svakodnevno uče o ekologiji, očuvanju okoliša i zdravlju. „Naši najmlađi osmislili su i eko vrećice kojima pokazuju važnost brige za okoliš, a za Dan grada Vukovara su svojim velikim sugrađanima dijelili sadnice iz svog vrta i na taj način širili svijest o ekologiji“., dodala je ravnateljica Kulić.

Djeca polaznici vrtića, ali i učenici osnovnih škola imaju razvijenu ekološku svijest te svojim odgojnim programima posebnu pozornost posvećuju temi ekologije, očuvanja prirode, zdrave prehrane i slično. Tu se posebno može pohvaliti Dječji vrtić Vukovar I, koji ima i status eko-vrtića, a to je bio i jedan od najvažnijih razloga zbog kojeg je taj vrtić proglašen ukupno najboljim vrtićem u Republici Hrvatskoj. PO Leptirić u Borovu Naselju ima svoj eko vrt i plastenik u kojem djeca uzgajaju povrće, voće, začinsko bilje. Uz to djeca u vrtićima provode brojne druge projekte zahvaljujući kojima od najranije dobi uče o važnosti brige za prirodu i okoliš. Status eko-škole u Vukovaru ima i Gimnazija Vukovar te Osnovna škola Blage Zadre.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.