SVEČANO OTVORENE STUBE FRA MARKA KUROLTA

Grad Vukovar je, uvidjevši potrebu, proveo projekt kojim su izgrađene stube te su one iz devastiranog i zanemarenog stanja prenamijenjene u siguran, funkcionalan i oku vrlo ugodan prostor. Osim same izgradnje novih stuba projektom su izgrađena mjesta za odmor i uživanje svih građana i posjetitelja Vukovara, vukovarskih gimnazijalaca, vjernika.

Ovo mjesto sada će posjetitelje Vukovara ostavljati bez daha, a građani Vukovara će u njemu zasigurno uživati.

Odlukom Gradskog vijeća Grada Vukovara, a na prijedlog vukovarskih franjevaca, ovo su prve stube na području Vukovara kojima je dodijeljeno ime te sada nose naziv fra Marka Kurolta, u znak zahvale zbog očuvanja kulturnog i sakralnog blaga Vukovara.

Investitor projekta je Grad Vukovar, a ukupna vrijednost projekta iznosi 4.652.094 kuna s PDV-om, od čega je FORGV sufinancirao 2.150.000 kuna s PDV-om.

U sklopu svečanog otvorenja premijerno je prikazan dokumentarni film „Fra Marko Kurolt – samozatajni heroj“, nakon čega je uslijedio program otvorenja koji je obilježen nastupima Župnog zbora sv. Cecilija i učenika Gimnazije Vukovar. Čin otvorenja upriličen je svečanim presijecanjem vrpce i blagoslovom stuba.

Ovom prilikom gradonačelnik Ivan Penava pojasnio je namjeru Grada Vukovara da pristup važnim objektima Vukovara – crkvi sv. Filipa i Jakova, franjevačkom samostanu te vukovarskoj gimnaziji, bude poseban i monumentalan. „Kako bi realizirali ovaj važan projekt morali smo otkupiti česticu, konzultirati se s konzervatorima te smo naposljetku kroz razgovor s vukovarskim franjevcima došli na ideju da ove stube nazovemo po fra Marku Kuroltu. Težili smo ideji da objekt bude puno više od običnih stuba, ne samo mjesto kroz koje treba proći, već mjesto na kojem se možete zadržati i uživati. Vjerujem kako smo projektom omogućili lijep ambijent koji je primjeren vrijednim objektima našega grada.“, dao je zaključiti gradonačelnik Penava te dodao: „Radi se o objektu na koji možemo biti ponosni i to je nešto što radimo kontinuirano dugi niz godina te ćemo nastaviti činiti takve iskorake na zadovoljstvo svih građana i posjetitelja Vukovara.“

„Fra Marko je imao smisao za ono najvrijednije što je u to vrijeme ratnih zbivanja još bilo u Vukovaru. Svojom vještom komunikacijom spasio je vukovarsko blago te nam je drago da mu danas na ovaj način možemo iskazati zahvalnost.“, rekao je fra Ivica Jagodić, župnik župe sv. Filipa i Jakova.

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.