RESTAURIRAN JE PRAVOSLAVNI KRIŽ U MAZDA PARKU


Kategorija: Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i zamjenik gradonačelnika Srđan Kolar obišli su sanirani pravoslavni križ na križanju ulica Sajmište i Trga Matije Gupca u Mazda parku, koji je ovom prilikom i posvećen.

„Sanacija ovoga križa je dio programa sanacije sakralne baštine na području grada Vukovara koju sam prije nešto više od dvije godine inicirao. Prvotno smo sanirali Bećarski križ i Bogojavljenski križ koji se nalazi u Ulici Vladimira Nazora, zatim križ na starom katoličkom groblju te Kapelicu Majke Božje“, rekao je gradonačelnik Penava te dodao kako je najvažnije da smo ovom sanacijom našim sugrađanima pravoslavne vjeroispovijesti osigurali mjesto na kojem se mogu pomoliti.

Zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Srđan Kolar rekao je kako je ovaj projekt hvale vrijedan te da su do sada obnovljena dva križa, a preostala su još dva.

Naime, Grad Vukovar provodi projekt sanacije javnih raspela i sakralne baštine na području Vukovara pa je tako završena sanacija i obnova pravoslavnoga križa na križanju ulica Sajmište i Trga Matije Gupca (Mazda Park).

Vrijednost sanacije ovoga križa iznosi 203.058,75 kuna s PDV-om.

Ovaj spomenik je nastao u isto vrijeme kad i pravoslavni križ na Dunavu, u razdoblju historicizma, najvjerojatnije krajem 19. stoljeća jer postoji kratak zapis iz 1892. godine po kojem se križ na Sajmištu spominje da postoji na početku ulice, s lijeve strane, a između tadašnje Duge i Šenoine ulice.

Tijekom Domovinskog rata križ je znatno oštećen, a naknadno je propadao zbog neodržavanja. Usprkos tome, križ je sačuvan u cjelovitom izvornom obliku.

 

Križ je posvetio i molitvu predvodio vukovarski protojerej stavrofor Saša Kuzamnović.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.