PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA „HEROJSKI VUKOVAR“

U Hrvatskom domu u Vukovaru predstavljena je 1. knjiga znanstveno-izdavačkog projekta: „HEROJSKI VUKOVAR: povijest grada i život Vukovaraca tijekom 30 godina (1991. – 2021.)“ te je prethodno upriličen prijem nositelja projekta u Uredu gradonačelnika.

Ovaj projekt započeo je u studenome 2020. godine s ciljem istraživanja i opisivanja relevantnih tema koje su obilježile povijest Vukovara i život Vukovarki i Vukovaraca u proteklih 30 godina.

Nositelj projekta je Društvo za promicanje hrvatske kulture i znanosti CROATICA iz Zagreba, a glavni partner Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Grad Vukovar te još 14 različitih ustanova i poduzeća iz Vukovara.

Projekt se provodio prigodom tridesete obljetnice velikosrpske oružane agresije na Republiku Hrvatsku i Vukovar, ali uz 1991. godinu, obrađena su i druga važna podrazdoblja iz novije hrvatske povijesti.

Tijekom rada na projektu napisani su iznimno opsežni autorski radovi i pripremljene su brojne dokumentarne fotografije, zemljovidi i ostali likovni prilozi.

Projekt će pratiti dvije knjige, od čega prva obuhvaća teme pripreme i provedbe velikosrpske oružane agresije na Hrvatsku i Vukovar 1991. godine i ogromne posljedice agresije, dok se druga bavi temom srpske okupacije Vukovara (studeni 1991. – siječanj 1996.), mirnom reintegracijom u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske (siječanj 1996. – siječanj 1998.), povratkom prognanika u Vukovar, saniranjem posljedica agresije i obnovom grada te gospodarskim i društvenim razvojem od 1998. do 2021.

Predstavljanju knjige nazočio je i gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava koji je prilikom svog kratkog obraćanja nazočnima naglasio kako nas naša povijest, ali i sadašnjost te budućnost, uče da moramo biti spremni na manipulaciju, stoga su publikacije ovakve vrste od izuzetne važnosti kako bi razumjeli sve uzroke i posljedice povijesnih događaja. „Osnovne platforme koje su kreirale sudbinu grada Vukovara bile su politička, vojna te posebice medijska priprema agresije na Hrvatsku i Vukovar, bazirana na neistini, manipulaciji te krivotvorenju činjenica. Upravo iz tog razloga, Grad Vukovar je dao svoju punu podršku ovom projektu koji predstavlja vrijedan doprinos istini Domovinskog rata, utemeljen na utvrđenim znanstvenim činjenicama i spoznajama.“, rekao je Penava te zahvalio izdavaču monografije Društvu za promicanje hrvatske znanosti i kulture CROATICA te svim ostalim sudionicima i partnerima na projektu.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.