Plivanje ili trčanje: Koja će nam aktivnost bolje učvrstiti tijelo?

Za razliku od trčanja, plivanje ne vrši pritisak na koljena i zglobove.

I trčanje i plivanje ubrajaju se u sportove koji čine dobrobit našem tijelu, a ujedno mogu utjecati na skidanje masnih naslaga. Oni koji tek započinju s tim procesom nerijetko se pitaju koji je bolji način. Obje aktivnosti imaju i svoje prednosti i nedostatke.

Kada osoba vježba, njezin organizam prvo koristi pohranjene ugljikohidrate, a kasnije zalihe masti. Međutim, kada je riječ o mršavljenju odnosno skidanju masnih naslaga, to pada u drugi plan. Pritom je najvažnije sagorjeti što više kalorija. Istraživanja pokazuju da je za gubitak 1 g masti potrebno sagorjeti 3500 kalorija.

Trčanje u svrhu mršavljenja moglo bi pokazati dobre rezultate ako se provodi redovito odnosno 2-3 puta tjedno. Štoviše, prema nekim fitness stručnjacima, kombiniranje trčanja s kružnim treninzima (treninzi za cijelo tijelo) može sagorjeti 30 posto više kalorija od tradicionalnog pristupa treningu snage.

No samo trčanje, bez da se pazi na kalorijski deficit, neće biti dovoljno za značajnije mršavljenje. Jedno ne ide bez drugog.

A što je s plivanjem? Sagorijeva li ono masnoće?

Intervalni trening visokog intenziteta poput plivanja može smanjiti taloženje masti u tijelu i poboljšava metabolizam. Plivanje zahtijeva više fizičkog napora u odnosu na trčanje. Konkretno, da bismo preplivali 2 km, potrebno je uložiti više energije nego za trčanje iste kilometraže, a umor nakon izvođenja prve spomenute aktivnosti ide u prilog tome. Smatra se da voda pruža 800 puta veći otpor od zraka, a to za sobom poteže sagorijevanje više kalorija nego kada bismo iste pokrete radili na zraku.

Koliko kalorija troši trčanje, a koliko plivanje?

Konkretno, žena prosječne visine s oko 60 kg plivanjem umjerenog intenziteta tijekom jednog će sata potrošiti 214 kalorija, a trčanjem brzine 5km/h 298 kalorija.

Ako se ritam ubrza, dolazimo do potrošnje od 344 kalorije u jednom satu tijekom plivanja, a trčimo li brzinom od 10 km/h, potrošit ćemo 632 kalorije.

U konačnici, svatko treba odlučiti za sebe koja mu opcija najviše odgovara i što je u datom trenutku potrebno njegovu tijelu. Imate li zdravstvenih tegoba i borite se s bolovima u koljenima, zglobovima i slično, svakako se prije posavjetuje sa svojim liječnikom.

Izvor: Zadovoljna.hr

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.