Kako pravilno očistiti radijator?

Uoči sezone grijanja obavezno morate temeljito očistiti radijatore od prašine budući da su nevjerojatni sakupljači prašine.

Dobro je poznato kako prašina koja se nakuplja unutar radijatora zadržava toplinu što u konačnici znači kako ćete morati potrošiti više na zagrijavanje prostorije.

Stoga obavezno redovito usisavajte svoje radijatore, jer će to pomoći ne samo u zaštiti od alergija, nego i da vaše grijanje uvijek radi na optimalnoj razini.

Budući da se topli zrak diže, a hladni zrak pada, on sa sobom vuče prašinu i tako se nakuplja u unutrašnjosti vašeg radijatora.

Vanjske površine rebrastih, pločastih i cijevnih radijatora treba održavati blagim sredstvima koja neće oštetiti njihovu površinu. Ako imate radijator izrađen od posebnih materijala, oni ponekad zahtijevaju specijalna sredstva za održavanje jer se često sastoje od različitih materijala pa se držite uputa.

Prvi korak u čišćenju radijatora je, naravno, usisavanje kojim ćete očistiti prašinu s, oko i ispod vašeg radijatora, a ako imate posebne nastavke možete pokušati usisati i dublje dijelove radijatora.

Dobra ideja je uzeti i specijalne četke s uskim nastavkom koji možete gurnuti direktno u radijator ili iza njega kako biste maknuli prašinu.

Za teško dostupne dijelove isprobajte i ovaj način: uzmite dugački štap i na vrh stavite krpu koju ćete dobro pričvrstiti i zatim gurajte po stražnjem dijelu radijatora. Ponavljajte to na svakom dijelu vašeg radijatora, sve dok ne uklonite većinu (ako ne i svu) prašinu.

Savjet više: Prašinu možete ukloniti i iznutra i sa stražnje strane vašeg radijatora uz pomoć fena. Dakle, samo usmjerite fen na utore na vrhu vašeg hladnjaka i uključite. Ostaci prašine na taj će se način spustiti dolje izvan radijatora no prije nego krenete u akciju obavezno zaštitite pod.

 

Izvor: tportal

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.