(ANKETA) PADA LI HDZOVA UTVRDA? Dekanić tek na 34% potpore, slijedi Dabro sa 28%

Čini se da će ovo biti prvi županijski izbori nakon dugo vremena za koje se unaprijed ne zna tko je pobjednik. HDZova utvrda po najnovijem istraživanju čini se ozbiljno je uzdrmana kandidaturom neovisnog Jospa Dabre. Kao bivši član HDZa i još uvijek aktualni zamjenik župana mladi Josip Dabro očito je stvorio veliku pomutnju u stranci čiji birači čini se okreću leđa središnjici HDZa. Naime na prošli izborima u prvom krugu Božo Galić je dobio 47,30% što predstavlja strmoglavi pad usporedbi sa trenutnom potporom koju uživa kandidat HDZa Damir Dekanićevih sa 34%.

Istraživanje specijaliziranog portala Moja-anketa.com prenosimo u cijelosti:

HDZ-ov kandidat ispred neovisnog bivšeg HDZ-ovca

Specijalizirani portal za istraživanje preferencije birača Moja-anketa.com proveo je istraživanje na području Vukovarsko-srijemske županije, na uzorku od 1444 glasova s tog područja, koristeći ponderirani prosjek za svaku općinu i grad.

Prema tom istraživanju, s 34 posto glasova potencijalnih birača, vodi kandidat HDZ-a Damir Dekanić, a slijedi ga s 28 posto glasova nezavisni kandidat Josip Dabro, trenutno dožupan, koji je istupio iz HDZ-a u veljači ove godine, kako je naveo, ‘potaknut iznimno negativnim ozračjem i narušenim međuljudskim odnosima u županijskoj organizaciji’ uzrkovanim nedostatkom upravljačke strategije, nedostatkom potrebe za okupljanjem i zajedništvom nedavno izabranog vodstva.

Ostali su daleko iza: Vinkovački odvjetnik Davor Ćavar, SDP-ov kandidat, bi dobio 10 posto glasova, a Nikola Kajkić, suspendirani inspektor Policijske uprave vukovarsko-srijemske i predsjednik Nacionalnog sindikata policije, poznat po istragama srpskih ratnih zločina u toj županiji, skoro devet posto. Kajkić je suspendiran zbog optužbi za lažiranje dokaza u jednom od takvih slučajeva. On tvrdi da nije kriv i da je suspendiran upravo zbog razotkrivanja tih zločina, ali i jer previše zna. Na posljednjem je mjestu Tomislav Panenić sa 7,5%, bivši ministar gospodarstva u vladi Tihomira Oreškovića, dragovoljac Domovinskog rata iz 1991. i saborski zastupnik, danas član “Nezavisne liste mladih” a do 2019. član Mosta.

Ono što je zanimljivo da su dva favorita donedavni i sadašnji HDZ-ovac, što ima zanimljivu pozadinu. Naime, Dabro je blizak drugom HDZ-ovom disidentu, gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi, koji je pao u nemilost središnjice, te istupio iz stranke povukavši za sobom velik broj nezadovoljnika. Dabro je također pao u nemilost, pa je središnjica odlučila, kad se kandidirao za predsjednika vukovarsko-srijemskog HDZ, nametnuti mu protukandidata koji je imao njihovu podršku, i podršku šefa stranke Plenkovića – i to ni manje ni više nego ministra obrane, Maria Banožića. Banožić je lako na tim izborima pobijedio, jer velik broj članova HDZ-a u toj županiji ujedno i egzistencijalno ovisi o stranačkoj iskaznici, iako je malo vjerojatno da bi se ministar iz Zagreba mogao ujedno baviti problemima Vukovarsko-srijemske županije. No ipak, Nezadovoljstvo HDZ-ovim županom Božom Galićem i njegovim upravljanjem Vukovarsko-srijemske županije je evidentno, kao što je evidentno i osipanje HDZ-a u Slavoniji. Banožić je rekao kako odlasci “nisu nikakav gubitak za stranku”, no na terenu stvari izgledaju puno kompleksnije.

Dabro je po izlasku iz HDZ-a osigurao potporu Domovinskog pokreta, iako ne izlazi na izbore kao njihov kandidat. U Slavoniji se tako zakuhava bitka između HDZ-a i njegovih odmetnika, a prednost od šest postotaka u drugom krugu ne mora značiti previše. Tim više što će Dabro svakako imati i potporu drugog,  u Vukovaru vrlo popularnog HDZ-ovog odmetnika, Ivana Penave.

Dekanić je pak, kao što je bio i Banožić, kandidat središnjice, i s te strane i dalje favorit, obzirom na velik utjecaj HDZ-a u županiji slijedom klijentelističkih politika koje stranka vodi. Nedavno je u Bujici objavljena kompromitirajuća snimka na kojoj U Bujici je objavljena video snimka na Plenkovićev kandidat Damir Dekanić, skače i pjeva stihove ‘Da sam pauk’, koju izvodi srbijanski turbofolker Era Ojdanić, poznat po nastupu u okupiranom Vukovaru, u studenom 1991. kada je u skladištu Vutexa, s okupatorima pjevao četničke pjesme. Koliko će mu to među biračima HDZ-a naškoditi, ili će ipak prevladati interesna vezanost uz središnjicu, vidjet ćemo na izborima. Ostali kandidati, po svemu sudeći, nemaju ozbiljnih izgleda.

Rezultati istraživanja:

  • Damir Dekanić – 34,26%
  • Josip Dabro – 28,18%
  • Davor Ćavar – 10,05%
  • Nikola Kajkić – 8,96%
  • Tomislav Panenić – 7,51%
  • Nitko – 11,04%

Istraživanje je rađeno na uzorku od 1444 glasova korisnika facebooka na području vukovarsko-srijemske županije u elektroničkom obliku. Anketiranje je provedeno od 25. – 30. ožujka, a naša procjena mogućnosti pogreške je +/- 4,99%.

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.